Jaanika Juhanson on lavastaja ja teatripedagoog. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli teatriteaduse ja eesti kirjanduse erialadel (2004) ning TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lavastaja erialal (2007). 

Ta on lavastanud mitmetes Eesti teatrites - nii kutselistes riigi- või erateatrites, kuid ka harrastustruppides. Tema lavastuste ampluaa ulatub noorele vaatajale suunatud lavastustest klassikatõlgendusteni, kammerlikust poeesiateatrist kuni suurte vaatemängudeni. 

Jaanika Juhanson on olnud aastaid TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias etenduskunstide õppejõud. Aegade jooksul on ta omandanud erinevaid lisakogemusi erinevatel töökohtadel - Vanemuise teatris pressiesindaja-kirjandustoimetajana, Von Krahli Teatris koolituse projektijuhi ja SA Eesti Ajaloomuuseumis Teatri- ja Muusikamuuseumi muusikakuraatorina. 

2013. aastal asutas ta Põhja-Eesti Pimedate Ühingu juures pimedate ja vaegnägijate teatri Terateater, mille lavastaja ja kunstiline juht on ta siiani.

Eelmise aasta sügisel asus ta juhendama Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse näiteringi.


Loe intervjuusid Jaanikaga:

2014.aastal Sirbis: "Teater kui ühendussild" ja 2022.aastal Õhtulehes: "Miski pole võimatu"

Vaata Jaanika kümne aasta vanust TED-kõnet Narvas pimedatest!


Jaanika on festivali Erisuste Erinevused juht ja osaleb festivalil vestlusringis nägemispuude ja etenduskunstide seostest. Ta teeb festivali üldvestlustel sissejuhatavad ülevaated eesti erivajadustega inimeste etenduskunstide maastikust ja kaasavast etenduskunstide kõrgkooliharidusest. Ta on on festivali kahe lavastuse - “Kustpoolt puhub tuul” ja “Mina olen Surm” lavastaja ning osaleb dramaturg-lavastajana Kristi Leppiku installatsiooni “Kõik minu tähed. Ühe psühhoosi lugu” loomises.