Marta Aliide Jakovski (11.05.1992) on Eesti lavastaja.  Õppis aastatel 2008-2012 H.Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis jazzlaulu, 2013-2014 Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias jazzmuusikat. Lõpetas 2022. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli lavastajana. Jakovski on lavastanud mitmes Eesti teatris. Tema diplomitööks oli Juha Jokela "Fundamentalist", mis võeti vastu väga soojalt nii publiku, kui ka kriitikute poolt. 2024. jaanuaris esietendus Vanemuise teatris Piret Jaaksi kirjutatud dokumentaaldraama "Lõpp", mis baseerub vaimulike ja hingehoidja monoloogidel ja käsitleb siit ilmast lahkumise müsteeriumit.


2023. aastal tõi ta Tallinna Linnateatris välja Rasa Bugavičute-Pēce näidendi “Poiss, kes nägi pimeduses”, mis baseerub suuresti näitekirjaniku mehe kasvamislool, kelle mõlemad vanemad on füüsiliselt pimedad.


Loe arvustusi lavastusest "Poiss, kes nägi pimeduses": Karin Allik Eesti Päevalehes ""Poiss, kes nägi pimeduses" aitab pimedusest välja", Sven Karja Sirbis "Ma lähen ja tulen koos teiega", Auri Jürna Sirbis "Puude taga on laps", Pille-Riin Purje Postimehes "Sa ei ole mind ammu vaadanud".

Intervjuu näitekirjanik Rasa Bugavičute-Pēce'ga! 


Marta Aliide osaleb festivalil vestlusringis nägemispuude ja etenduskunstide seostest.